Recept na domácí portugalský chléb
Ingredience:
1kg hladké mouky
hrst soli
1 kostka čerstvého droždí (nebo 4-5g práškového)
0,5l teplé vody
Postup přípravy:
- Rozpusťte sůl a droždí v teplé vodě a přidejte směs do mouky (celé balení 1kg);
- Vše řádně promíchejte (ručně nebo mixérem) až vznikne těsto, které by nemělo být ani přílš husté, ani příliš měkké;
- Směs dejte na plech, který předtím vysypte moukou a dejte do trouby asi na 30 minut a zahřívejte při 60 stupních, dokud chléb nenakyne – měl by být asi 2x větší než byla jeho původní velikost;
- Připravte si čistou pracovní plochu (ideálně kuchyňskou linku) s vysypanou moukou a vytáhněte nakynuté těsto z trouby;
- Dejte nakynuté těsto na plochu vysypanou moukou. Představte si, že byste chtěli chléb rozdělit na 6 částí (jako 6 kousků pizzy) a začněte ohýbat chleba zvenčí směrem doprostřed z těchto 6 stran jako kdybyste ohýbali list papíru – takto vytvoříte tvar chleba, jaký chcete;
- Jakmile docílite žádaného tvaru chleba ohýbáním, dejte připravené těsto na mřížku v troubě s pečícím papírem (mřížka je vhodná, aby mohl chléb zespodu "dýchat"), troubu mějte vyhřátou na 175 stupnů a pečte přibližně 1 hodinu a 20 minut, dokud chléb není uvnitř upečený a nemá zlatavou barvu (snažte se řídit zkušenostmi s vlastní troubou);
- Jakmile chléb vychladne, je připraven ke konzumaci.
Trik je v postupu; pokud se Vám chléb nepodaří hned napoprvé, nezoufejte a nevzdávejte to, mně to trvalo asi prvních 5 pokusů, než byl chléb takový, jaký měl být (tedy jako od maminky:) – někdy byl problém ve špatné teplotě trouby, jindy v množství droždí, vody, ve způsobu ohýbání chleba apod.
Tip na chuťovku k vínu - vychladlý chléb nakrájejte na větší kostky, které si namáčejte do olivového oleje. Vhodné je použít extra panenský olivový olej, jehož chuť spolu s čerstvým chlebem krásně vynikne. Do oleje můžete také přidat bylinky, sůl, česnek nebo trochu balzamikového octa.
