Tremoso

Tremoso (portugalsky Tremoço) neboli Lupina je luštěnina, která pochází z rodu cizrny a fazolí, v Evropě se pěstuje již několik staletí. V minulosti bylo Tremoso velmi populární mezi Římany a při expanzi se rozšířilo do celé říše. Dnes je tento bob považován za výborné občerstvení v zemích středomoří, jako jsou Španelsko, Portugalsko a Itálie. Tremoso je věrný společník zejména piva nejen v horkých letních dnech. Především je ale mnohem zdravější a má méně tuku než ostatní letní pochutiny jako jsou olivy, oříšky, chipsy, tyčinky apod. Tremoso má na lidské tělo v některých směrech pozitivnější účinky než soja.

Tremoso je bohaté zejména na přírodní alkaloidy, esenciální aminokysely, leucin a methionin. Stejně jako v soji, je v lupině velký obsah bílkovin. V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin v obsažených tucích. Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 %. Každých 100 gramů suchých bobů obsahuje 38,8 g bílkovin (soja obsahuje 36,8 g bílkovin) a 9,4 g vlákniny. Dále Tremoso obsahuje minerály jako vápník, draslík a železo.

Před konzumací se lupina musí upravit vařením. Vaření aktivuje enzymy, odstraňuje proces klíčení a hořkou chuť bobů. Tato úprava se provádí průmyslově, takže výrobek se prodává již vařený a konzervovaný slanou vodou.

Tremoso se většinou jí bez slupky. V puse ho rozkousnete a jednoduše slupku odstraníte. Slupku můžete sníst také, ale je tvrdá a trochu hůře stravitelná, získáte tak o něco více vlákniny. Na talířku můžete přidat sůl dle chuti, většinou jsou ale Tremoso dost slané již z výroby.

O produktech

01.01.2024