Vinařství Adega de Portalegre byla založena v roce 1954 malou skupinou vinařů z tohoto regionu a nachází se v přírodním parku hor São Mamede. Od svého vzniku se vinařství vyznačuje kvalitou a originalitou svých vín. Jejich vína pochází z vinic, které se nacházejí v nadmořské výšce mezi 600 a 700 metry, a průměrný věk vinic je 70 let. Dále se udržuje tradiční vinařská kultura, kde je hlavním cílem kvalita a tradiční postupy. Region Portalegre představuje jedinečnou část Portugalska, která umožňuje Adega de Portalegre vyrábět vína s výraznou osobitostí, jedinečností a dokonce i s určitou excentricitou. Tato jedinečnost byla oceněna během posledních 60 let na národních i mezinárodních soutěžích.
Jedná se o prvotřídní víno, které je opatřeno etiketou ze strukturovaného papíru a originální pečetí.
VÝROBA VÍNA
Hrozny jsou ručně sbírány přímo do 20kg bedniček, poté jsou úplně odstraněny stopky. Fermentace probíhá v nerezových nádržích a lisech s kontrolovanou teplotou na 26 ºC. Macerace je po fermentaci. Malolaktická fermentace probíhá v nerezových nádržích. Zrání probíhá v sudech ze dřeva z francouzského dubu po dobu 18 měsíců. Francouzské sudy jsou považovány za nejlepší volbu pro vinařství, která se zaměřují na kvalitu a komplexnost svých vín, a to jak při výrobě červených, tak bílých vín.
HODNOCENÍ VÍNA
Hluboká vůně s tóny třešní, hořké čokolády, černého pepře, skalní růže (rock rose) a zemitých náznaků. Velký chuťový dojem s vynikající napětím a překvapivou šťavnatostí. Dlouhý závěr s tóny čokolády, zemitými a zeleninovými tóny, které přenášejí svěžest.
DOPORUČENÍ K SERVÍROVÁNÍ
Mělo by se podávat při teplotě 17 - 18 ºC.
Doporučuje se k pečenému nebo dušenému telecí či jehněčí, nebo k divočákovi.
ODRŮDY HROZNŮ
Alicante Bouschet, Trincadeira, Castelão a výběr z červených hroznů z Quinta da Cabaca.