Kvalitní portugalský tuňák z Azorských ostrovů.
Jedna ryba, spousta zdraví!
Středomořská strava, kterou UNESCO v roce 2013 prohlásilo za nehmotné kulturní dědictví lidstva, si myslí, že ryby jsou základním pilířem zdravé výživy. Tuňák je ryba se zvláště zajímavým nutričním profilem. Má vysoký obsah bílkovin a navíc jeho proteiny obsahují všechny esenciální aminokyseliny - což je důležitý faktor, protože lidské tělo je nedokáže produkovat, a proto je závislé na potravinách, které je poskytují.
Za zmínku stojí také lipidy (tuky), které se nacházejí v tuňáku: s nízkým procentem nasycených mastných kyselin a vysokou hladinou polynenasycených mastných kyselin jsou bohaté na Omega 3. Díky tomu je tuňák dobrým jídlem pro kontrolu hladiny cholesterolu v krvi a jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Tuňák má navíc vysokou hladinu železa, vitamínů a minerálních solí, zejména fosforu, vápníku a hořčíku.
A to vše v jedné plechovce.
Ze všech těchto důvodů jsou ryby v konzervách nepopiratelně cenným doplňkem stravy každého z nás. Proces konzervování tuňáka mu umožňuje zachovat kvalitu všech svých živin, čímž zjednodušuje přípravu vyvážených a kompletních jídel.
Složení: Tuňák 65%, slunečnicový olej 34%, sůl
Výživová hodnota ve 100g:
- Energie: 806 kj / 193 kcal
- Proteiny: 25 g
- Sůl: 1,3 g
- Lipidy: 10 g
- Omega 3 mastné kyseliny: 150 mg / 100 g
Čistá váha ryb: 78 g
Omega 3 mastné kyseliny jsou esenciální mastné kyseliny. Jsou nezbytné pro lidské zdraví, ale tělo si je nedokáže vytvořit - musí být přijaty stravou.
Omega 3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory.