Bacalhau

Bacalhau, neboli sušená nasolená treska je zcela zásadním a oblíbeným jídlem v Portugalsku.

Bacalhau je dalo by se říci národním jídlem, ačkoliv nezasvěcené může odradit její neurčitý tvar v suchém stavu. Bacalhau je populární již od počátku 16. století, kdy si ji oblíbili námořníci, kteří zjistili, že když rybu nasolí a usuší, vydrží jim na jejich dlouhých zámořských cestách. 

Zvláštní místo v srdcích Portugalců zaujímají bratři Corte Real, protože právě oni významně zdokonalili umění konzervace této ryby, poté co se plavili až k Newfoundlandu a jeho treskami oplývajícím břehům. Po nasolení a usušení prochází tento fiel amigo (věrný přítel) složitým procesem, aby byl znovu k jídlu. Ztuhlé rybí plátky se musejí dva dny máčet ve vodě, pak se může ryba nakořenit a může se rovnou grilovat nebo se ze změklého a nabobtnalého masa odstraní kůže a kosti a následně se maso rozvaří na rybí kaši a scedí. Příprav této pochoutky je ale nepřeberné množství. 

Portugalci jsou údajně schopni připravit z Bacalhau 365 různých jídel - na každý den v roce jeden. Patří mezi ně třeba Rissóis de bacalhau (tresčí karbanátky), bacalhao com natas (treska zapečená se smetanou) nebo bacalhau á brás (treska s pečenými brambory, olivami a vejcem). Nejdůležitejší portugalské jídlo se podává na Štědrý den. V tento slavnostní den připravují Portugalci zvláštní a velmi oblíbené jídlo, a víte co to je? Něco s bacalhau. :-D

Bacalhau v našem obchodě.

 

O produktech

01.01.2024