Domácí extra panenský olivový olej

Zajímá vás, jak taková výroba oleje z oliv v jižních státech ve vesničkách probíhá?

Ten nejlepší extra panenský olivový olej se získává jednoduchým a hlavně pouze mechanickým způsobem. Pro ty co by měli štěstí a nějaké olivy sehnali, máme postup jak to udělat. Ti, kteří by chtěli doma vyráběný olivový olej alespoň ochutnat, se nám mohou ozvat. Každý rok si přivážíme čerstvý olivový olej přímo od místních farmářů z malé portugalské vesničky blízko španělských hranic.

Olivový olej pro své zdraví prospěšné účinky v kuchyni mnoha lidí prakticky nahradil jiné oleje. Nejvyšší kvalitu olivového oleje získáte jen vlastní výrobou. V našich podmínkách bohužel olivy nevypěstujeme, nezbývá tedy nic jiného, než si je přivést z nějaké podzimní dovolené u moře.

Existuje několik způsobů, jak vyrobit olej z oliv doma, ale základy extrahování olivového oleje zůstávají stejné.  Nejprve musíte získat čerstvé olivy. Určitě nepoužívejte olivy z konzervy. Při výrobě oleje z oliv může být ovoce zralé nebo nezralé, zelené nebo černé, každé stadium zralosti změní výslednou chuť olivového oleje. Olivy je třeba důkladně omýt a odstranit všechny listy, větvičky nebo jiné nečistoty. Pokud nemáte lis na olivy, musíte olivy vypeckovat pomocí třešňového/olivového loupače, což je časově náročný úkol. Nyní je čas na zábavu/práci s extrakcí olivového oleje.   

Jak lisovat olivový olej

Pokud máte lis na olivy, stačí do lisu vložit umyté olivy a je to, lis udělá práci za vás. Olivy není třeba nejprve vypeckovat. Předpokládáme, ale že lis nemáte. Pokud se vám vypeckování oliv zdá být příliš pracné, můžete pomocí paliček nebo kamenů rozdrtit olivy na hrubou pastu. Vložte vypeckované olivy do mixéru. Během mixování přidejte trochu teplé, ale ne vroucí vody, abyste vytvořili měkkou pastu. Olivovou pastu několik minut intenzivně míchejte lžící, abyste pomohli vytáhnout olej z pokrutin a dužiny. Olivovou směs zakryjte a nechte deset minut odležet

Extrakce olivového oleje

Na misku dejte cedník nebo síto a vyložte je gázou. Nalijte obsah mixéru do utěrky. Konce spojte a vymačkejte z pevné hmoty tekutiny. Položte nějakou utěrku na dno cedníku a zatižte ji něčím těžkým. Dodatečná hmotnost na vršku pomůže extrahovat více oleje. Každých pět až deset minut zatlačte na závaží, aby se z olivové pasty uvolnilo více oleje. Pokračujte v extrakci po dobu 30 minut. V misce byste již měli mít zakalený olej. Nechte pár minut odležet, aby voda klesla a olivový olej vyplaval nahoru. K nasátí oleje použijte třeba injekční stříkačku. Umístěte olej do tmavé skleněné nádoby a skladujte na chladném suchém místě.

Zdravotní přínosy domácího olivového oleje

Je známým faktem, že olivový olej je velmi prospěšný lidskému zdraví. Obsahuje různé zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny nebo antioxidanty a jedním z nejdůležitějších jsou polyfenoly.

  • Antioxidanty: Olivy jsou plné prospěšných antioxidantů, o kterých je známo, že zabraňují poškození buněk. 
  • Mononenasycené tuky: Tyto jsou ty dobré tuky, a proto světoví zdravotní odborníci doporučují používat olivový olej vs. rostlinný olej. Mononenasycené tuky mohou pomoci snížit riziko srdečních onemocnění nebo mrtvice.
  • Protizánětlivé vlastnosti: O tomto oleji se říká, že má protizánětlivé schopnosti, což je skvělé pro ty, kteří trpí onemocněními, jako je artritida.
  • Antimikrobiální vlastnosti: Podle Národního centra pro biotechnologické informace „ … při požití kontaminovaných potravin by olivový olej mohl mít ochranný účinek proti patogenům z potravin.“  
  • Prospěšné živiny: Co se týče živin, olivový olej je bohatý na vitamín E a A a polyfenoly, což jsou všechno účinné antioxidanty. Dále obsahuje železo a měď a ve stopovém množství sodík, draslík, hořčík a zinek.

Pokud byste měli zájem o více informací o domácím olivovém oleji nebo ho chtěli ochutnat, kontaktujte nás.

 

Novinky

14.01.2022