Portugalská káva 

Historie kávy v Portugalsku

Kávovník pochází původně z arabských kultur. První kávovník byl pravděpodobně vypěstován téměř před tisícem let v regionu dnešní Etiopie. Vědci věří, že označení „káva“ pochází ze slova „qahwah“, což ve staré arabštině znamená víno. Je zajímavé, že od té doby je pěstování kávovníku porovnáváno s pěstováním vína: kávovník je pečlivě opečováván od počátku, aby se vytříbila jeho jemnost, kontroluje se a klasifikuje z hlediska chuti, stejně tak je brán pečlivý ohled na skladování a balení – toto vše má káva společné s pěstováním dobrého vína, aby byl získán dokonalý produkt. 
Také se traduje, že jeden pastýř si všiml, že jeho ovce po požití listů kávovníku nemohu usnout a jsou velmi bdělé. Toho si všiml místní opat a proto dával pít odvar z kávových bobů svým mnichům, aby byli schopni zůstat bdělejší během nočních motliteb.

V Evropě se káva poprvé začala prodávat V Benátkách, kde byla otevřena první kavárna „Florian“ v roce 1645. Krátce na to se dostala káva do Francie (1659), kde se okamžitě těšila velké oblibě. 
„Domy kávy“ se poté v Evropě staly důležitými místy, kam chodili umělci, intelektuálové, obchodníci, bankéři a další, a tak se vytvářela určitá platforma pro politickou a sociální aktivitu. 

Během vlády krále D. Joao V. V 18. století, Francisco Melo Palheta představil kávu v bývalé portugalské kolonii Brazílii a udělal tak z Brazílie největšího producenta kávy světa. Kromě Brazílie začala být káva pěstována také v bývalých koloniích jako Kapverdské ostrovy a Sao Tome e Principe.
V Angole se káva objevila již dříve, má se za to, že ji přivezli portugalští misionáři. Do Timoru se dostala přes Jávu díky Holanďanům.
Kávovník Arábicy byl představen v Sao Tomé z Brazílie kolem roku 1800. Ve stejné době byl kávovník dovezen Portugalci na Kapverdské ostrovy.
V Angole byly dominantní kávovníky Robusty, čímž se stala Angola většinovým producentem kávy v tomto teritoriu.

Během 18. století se v Portugalsku objevily první kavárny, inspirovány francouzskými společenskými setkáními v 17. století, a staly se tak opět místem pro kulturní a umělecký vývoj. Tak se objevily první kavárny v Lisabonu, jako například Martinho da Arcada, café Tavares nebo Botequim Parras. Na začátku 19.století byly otevřeny slavné Marrare kavárny, které založil António Marrare, muž se sicilskými kořeny, který obchodoval s vínem, likéry a kávou. Později byly otevřeny kavárny Júlio Castilho, Almeida Garrett a Alexandre Herculano a ty a několik dalšíh se staly místy, které udávaly módu a krok.

Mezinárodní kávová organizace (ICO) byla založena roku 1963 se sídlem v Londýně. Byly nastaveny kávové kvóty pro producenty a dovozce kávy.Tato organizace byla podporována fondy od svých členů rozděleny podle toho, jak velkou část trhu zabírají na mezinárodním trhu. Tedy Brazílie a Kolumbie na straně jedné a USA a západní Evropa na straně druhé zajišťují ekonomickou podporu této organizace. Pod kontrolou ICO zůstaly ceny více méně stejné 25 let. Na konci 80. let přestaly dohody domluvené ICO fungovat. Ve světě byl přebytek kávy a mnoho států nesouhlasilo s kvótami, keré měly podle ICO dodržovat. 


Proces pěstování, sběru a pražení kávy

 

Rostlina kávy


Kávovník je rostlina, která může dosáhovat 8 až 10 metrů výšky. Nicméně kávovník je prořezáván a tak má vetšinou 2,5 až 3 metry výšky. Květiny kávovníku jsou bílé s pěti lístky a co se vůně týče jsou podobné jasmínu a pomerančovníku. Jeden stromek může mít až 30.000 květů, které kvetou ale jen 3 dny. 
Sběr kávy
Běžně se sbírají plody kávy ručně, protože existují různé stupně zralosti na stejném stromě a pouze ty zralé (červené) se sbírají. Poté se odděluje zrno od třešně. Tento proces může být buď vlhký nebo suchý.

Pražení kávy


Pražení kávy je zásadní, jelikož hlavní sensorické schopnosti, kvůli kterým lidé kávu tolik milují, závisí právě na způsobu a kvalitě pražení. To, jak vypadá pražená káva se liší od toho, jak vypadá káva nepražená a po pražení kávy se můžou vyskytnout defekty, které u nepražené kávy nebyly zřejmé. 

Proč je dobré pít kávu? 

  • Káva zvyšuje bdělost a zlepšuje koncentraci
  • Káva je bohatá na sloučeniny antioxidantů, které pomáhají chránit proti různým nemocem jako jsou kardiovaskulární choroby a některé tipy rakoviny
  • Káva chrání játra a pomáhá předcházet cirhóze jater a rakovině jater

Portugalci a káva


Zajímavostí je, že Portugalci vypijí v průměru jeden až dva šálky kávy denně. Někteří ovšem vypijí až 4 sálky během dne. Typické až téměř automatické je pro Portugalce dát si kávu vždy po obědě a po večeři. Když se v Portugalsku řekne „káva“ („café“ ), jedná se o klasické espresso, tedy malý šálek, ideálně vyhřátý a k němu pouze cukr. Espresso s mlékem je v Portugalsku málo vídaný jev. Pokud si budete chtít v Portugalsku objednat kávu a espresso zrovna nepijete, bude se Vám hodit náš malý slovníček:

 

  • Bica – jiný výraz pro klasické (malé) espresso, v portugalštině prostě „café“
  • Cortado – malý, ale plný šálek espressa, u nás by to bylo něco jako espresso lungo, ale v malém hrnečku
  • Café pingado – espresso s kapkou mléka
  • Garoto – espresso v malém hrníčku dolité po okraj mlékem
  • Carioca – větší espresso (více vody), ale slabší (většinou udělané podruhé z předchozí dávky kávy)
  • Italiano – ristretto
  • Meia de leite - doslova „půl mléka“, což je něco jako espresso lungo v cappuccino hrnku dolité mlékem po okraj (ne mléčnou pěnou)
  • Galao – ještě mléčnější než Meia de leite, typické pouze jako ranní, velmi slabá káva, servírované ve vysoké sklenici, Čechům by to mohlo připmínat spíše kakao
O produktech

01.01.2024