Regiony

 

Vinho Verde

Znalci vína se neshodují v tom, co přesně znamená označení Vinho Verde (Zelené víno), ale obecně přijímaná verze je, že Vinho Verde je nejen označení s ohledem na typ vína, ale také se vztahuje ke konkrétní portugalské oblasti (Minho). Nicméně všichni znalci se shodují v tom, že Vinho Verde je světový unikát.
 

Region Minho je největší vinařská oblast Portugalska a nachází se na severozápadě země. Tato oblast je velmi bohatá na vodní zdroje, jelikož je ohraničená na severu řekou Minho a na západě Atlantským oceánem. Kvůli tomu je tento region tvořen převážně zelenou vegetací typickou pro oblasti s vysokou vlhkostí vzduchu. Takže název Vinho Verde (Zelené víno) vychází nejenom z toho, že region, odkud víno pochází, je převážně zelený, ale také proto, že je tento region specifický tím, že zde roste vinná réva lehce nakyslá, lehká, jemně alkoholická a s optimálními trávicími vlastnostmi.  

Tato oblast je tak unikátní díky svému prostředí a půdě, která je převážně žulovitá a mělká, má vysokou kyselost a nízký obsah fosforu, což pak vede k tomu, že má relativně nízkou plodnost.
 

V této oblasti stále existuje jedna z nejstarších forem vinic v Portugalsku: vinice jsou zasazeny vedle stromu a vyrůstají podél něj. Nicméně, většina nových vinic se rozhodla pro moderní způsob vedení vinic. I když tradiční uspořádání vinic v této oblasti nestimuluje kvalitu vína, což stěžuje dozrávání hroznů  a poskytuje vysokou kyselost, nemůžeme říci, že by byly hrozny sklízeny předtím, než dobře uzrají. Důkazem toho je, že v této oblasti byla sklizeň prodloužena až do konce října, resp. začátku listopadu s cílem zajistit zralost. Bílé odrůdy nejčastěji používané pro výrobu vína v této oblasti jsou: Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Averse, Arinto (v tomto regionu nazývané Pedernã) a Azal.

 

 

 

Portugalský vinařský region Douro

Douro

Oblast Douro je zapsána v seznamu světového dědictví UNESCO. Střed oblasti je situován řekou Douro a městem Trás-os-Montes. Region Alto Douro se nachází hned vedle města Porto. Je to velmi kopcovitá oblast obklopená horami. A jsou to právě hory, které dodávají oblasti její jedinečnost. Pohoří Marão a Montemuro slouží jako překážka, která oblast chrání před vlhkými západními větry, které vanou od Atlantiku. Nachází se v hlubokých údolích, chráněními horami. Region se vyznačuje velmi chladnými zimami a oproti tomu horkými, suchými léty.

 

 

Již od počátku, oblast Douro úzce souvisí s Anglií a s jejími vztahy s Francií v 17. století. Anglie odvetně bojkotovala nebo zdaňovala Francouzské víno a poskytovala obchodní výhody Portugalsku. Zbaveni svého zamilovaného červeného vína, si angličtí konzumenti vína brzy prakticky vybudovali chuť na portské víno z této oblasti. Vína Douro byla nakonec pojmenována po přístavu, z něhož byly dopravovány. Pro ochranu kvality jejího vína, byla oblast výroby vína Douro vymezena v roce 1756, a to jako první na světě.

Uplynulo mnoho let, ve kterých byla zlepšována technika výroby vína, ale hlavní oživení bylo v sedmdesátých letech dvacátého století, kdy mnoho mladých vinařů začalo investovat do know-how a technologie k výrobě některých nových vysoce kvalitních stolních vín. Tyto vína jsou nyní široce uznávaná v mnoha mezinárodních soutěžích disciplínách experty z různých zemí. Na rozdíl od minulosti, kdy bylo Douro spojeno především s produkcí portského vína, se časy změnily a region produkuje tolik stolního vína (nealkoholizované víno) stejně jako tradičního portského. Nealkohlizované víno, tedy víno bez zvýšeného procenta alkoholu je typicky nazýváno jako "víno Douro". Tyto vína jsou vyráběny z velkého počtu portugalských odrůd (Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Cão a Tinta Barroca), ale také z odrůd jiných zemí. Oblast Douro získala nejvyšší portugalské vinařské ocenění Denominação de Origem Controlada (DOC), neboli "Kontrolované označení původu", které můžete vidět například v naší nabídce u vína "Alma Grande - DOC 2008 - Reserve, které je vyráběno výhradně z portugalské odrůdy "Touriga nacional".

 

Portugalský vinařský region Alentejo

 

 

Alentejo

Alentejo je jiho-centrální region Portugalska, přesněji řečeno, je to oblast ve vnitrozemí, těsně pod Lisabonem. Na východě se dotýká Španělské hranice a na jihu Algarve, místa kde si množství turistů užívají pláží, skvělého jídla a především dostatku slunce a tepla. Pro jeho klima jsou v průběhu roku typické velmi suché podmínky s teplotami dosahujícími až 40 stupňů celsia a mírné zimy. Alentejo je jedno z nejteplejších míst v Evropě, stejně jako jižní vnitrozemí Španělska, kde průměrné teploty dosahují až 25 stupňů. V červenci v roce 2010 bylo v portugalském městě Amarelaja naměřeno 50 stupňů celsia!

Alentejo Alentejo je centrálním místem portugalského vína, množství prvotřídních vín, které oblast produkuje je opravdu impozantní. Teplá, suchá oblast je nejvíce známá pro její červená vína, typickým příkladem jsou vína vyrobeny z odrůd Aragonez (také známá jako Tempranillo), Castelao (Periquita), Trincadeira a z jejich směsí. Přestože je oblast proslulá pro rozmanitost portfolia těchto hroznů, Alentejo si také osvojila populární červené odrůdy jako jsou Syrah a Cabernet Sauvignon. Její příznačně chudá půda, spolu se suchými klimatickými podmínkami, dávají oblasti vzniknout unikátním vinicím.

 

 

Portugalský vinařský region Ribatejo

Ribatejo

Oblast Ribatejo se nachází v samém centru Portugalska, je široce využívanou zemědělskou oblastí omývanou nejdelší portugalskou řekou Tejo (Tagus). Historie vinařství v Ribateju se ani nedá přesně stanovit, vzhledem k faktu, že pěstování vína zde existovalo dávno před tím, než region dostal své jméno, což dokládá římský rukopis. Dle historických pramenů byli Římané hlavními zakladateli pěstování vinné révy v tomto regionu a to i díky půdě bohaté na živiny nacházející se v okolí řeky Tejo. Pro představu, obchod s vínem mezi Anglií a Ribatejem ve třináctém století dosáhl hodnoty téměř 30 000 sudů ročně!

 

Rozdílné vlastnosti půdy v Ribateju, typickost odrůd pěstovaných v tomto regionu a mírné středozemní klima, silně ovlivněné blízkostí řeky Tejo - dává vzniknout vínu s identitou sobě vlastní. To je to místo odkud pochází jedinečné víno Cabeca de Toiro Reserva 2009, které okouzlí všechny vaše smysly. Víno získalo zlatou medaili na prestižní kanadské soutěži “Selections Mondiales des Vins 2012”. Již po prvním doušku si budete umět představit, co všechno v sobě region Ribatejo ukrývá.

 

 

 

Setúbal

Setúbalský poloostrov je obklopen Atlantským oceánem a řekou Tejo (také známou jako Tagus) a řekou Sado. Tato oblast, která se nachází jižně od Lisabonu, je známá v cestovním ruchu svými rozsáhlými vinicemi. Vinicím většinou dominují dvě odrůdy, Castelão a Moscatel (muškát), přičemž druhá z nich se používá hlavně k výrobě vína Moscatel, jednoho z národních dezertních vín. Region Setúbal hrál vždy vedoucí roli v historii portugalských vín. 
 

Setúbalský poloostrov představuje dva typy krajiny. Jedna se vyznačuje hornatou krajinou s vinicemi vysázenými na vápencových půdách ve 100 až 500 mnm, s využitím svahů přírodního parku Arrabida, které je chrání před Atlantikem. Druhou oblast představuje asi 80% celého regionu a jsou to zejména nížiny, jen zřídka vyšší než 150 m. Jsou to většinou písčité půdy, které se dokonale přizpůsobily výrobě vysoce kvalitních hroznů.
 

Podnebí je mírné středomořské s horkými suchými léty a mírnými a deštivými zimami. Roční průměrná vlhkost vzduchu je kolem 75% - 80%, což je dáno blízkostí Atlantského oceánu.

Setúbalský poloostrov se skládá ze dvou oblastí s Kontrolovaným označením původu (Palmela a Setúbal). Většina vín používá odrůdy hroznů Castellao, což je tradiční odrůda regionu a legislativa pro výrobu vín s Kontrolovaným označením původu vyžaduje použití vysokého procenta odrůdy Castellao, např. Palmela s Kontrolovaným označením původu musí být tvořena nejméně 66,7% z této odrůdy. Někdy se odrůda Castellao mísí s jinými odrůdami, jako je Alfrocheiro nebo Trincadeira.