Víno Madeira

Jao Goncalves Zarco, portugalský kapitán ve službách Jindřicha Mořeplavce, v roce 1420 přistál u ostrova opředeného pověstmi, zahaleného mraky a vzdáleného 600 km od marockého pobřeží. Poté co vymýtil hustě zalesněné neobydlené pohoří, které se vynořilo z 4 000 metrů hlubokého Atlantiku a dosahuje výšky 1 861 metrů nad mořem, začal zde pěstovat cukrovou třtinu a vinnou révu odrůdy Malvasia, tedy sladkou, z Kréty dovezenou révovou odrůdu, pozdější víno Malmsey. 


Po objevení Ameriky získala Madeira na významu jako zásobovací stanice, ležící na nejpříznivější námořní cestě přes Atlantik. Anglické lodě směly doplňovat zásoby jen tady. Brzy se přišlo na to, že víno z Madeiry se v tropickém podnebí překvapivě zlepšilo. Britští obchodníci, kteří se zmocnili obchodu s vínem, posílali odtamtud od roku 1750 sudy do východní Indie a zpět, samozřejmě až po dolihování brandy. Posledních osm firem z někdejších sedmdesáti pomáhá dnes tropickému efektu za pomoci technologií. V estufas, topením zahřátých tancích, udržují vína na teplotě 45 °C po dobu tří, či lépe pěti měsíců. Vedle toho existují dvě elegantnější metody, jsou sice vzácnější, ale praktikují se dodnes. U luxusní verze estufa se víno naplní do pipes, typických šestisetlitrových sudů, a nechá se zrát ve velké místnosti vytápěné parovodem. Při druhé metodě se tyto sudy pipes skladují v Canterio, tedy na půdě, a jsou tam vystaveny extrémním výkyvům teploty. Nejlepší vína mají zajištěnu dobu zrání v sudech v délce dvou, tří nebo více desetiletí. Jen tato vína, s vyznačeným ročníkem, jsou plněna do lahví, mnohdy pouze v omezeném množství.


Ze 2100 hektarů ostrovních vinohradů, které ročně dodávají na 10 milionů litrů vína, je osázena pouze desetina ušlechtilými odrůdami Sercial, Verdelho, Boal a Malmsey. Pouze tyto odrůdy pak dávají velká vína. Réva, z jejíchž hroznů se vyrábí Madeira, je tažena po terasách systémem nízkých pergol, takže 4000 místních vinařů může druhotně využívat cennou půdu. Sklízí se na kolenou nebo v hlubokém předklonu. Úroda musí být vynášena na cestu, často až do 200 či 300 metrů. Při jednoduchém nekonečném lisování jsou potom hrozny rozdrceny. Pečlivější příprava vína se prosazuje jen pomalu. Kvašení se ukončuje přidáním vinného destilátu. Bohužel dnes převládá odrůda Negra Mole, s níž kdekterý vinař, jakákoli firma zacházející podle libosti a vyrábějí lacinou Madeiru rozličné chuti. Přitom patří vyzrálá Madeira, vyrobená ze čtyř ušlechtilých odrůd, k jedinečným specialitám na světě vůbec. Má pozoruhodnou vlastnosti: může stárnout tak dlouho až se chce hovořit o nekonečnosti. Zdá se, že se přitom stále lepší, jako tom svědčí několik dochovaných ročníků z počátku 20 a z 19 století.

 

Vynikající Madeira


  • Boal nebo Bual: polosladká Madeira se získává z této stále řidčeji se vyskytující vinné rývy s malými listy, velmi hustě pokrytými chloupky. Tato odrůda je vysazována na jižní straně ostrova, neboť vyžaduje více tepla. Vytváří také více cukru. Víno charakterizuje zajímavé aroma po sušených meruňkách, hrozinkách, ořechu, karamelu, což je typickým rysem madeirizace.
  • Malmsey: Víno z odrůdy Malvasia vyskytující se mně často než Verdelho. Vyžaduje ještě více tepla než odrůda Boal, vyvíjí však ještě více cukru, takže víno Malmsey je nejsladším mezi víny typu Madeira. Vysoká úroveň kyselin v této odrůdě působí vyváženě. Jako těžké likérové víno je v anglosaských zemích značně oblíbené. Je chuťově velmi plné a ve stáří vykazuje jemné náznaky kakaa a čokolády.
  • Sercial: Daří se mu na severních úbočích a v chladnějších polohách a dává nejsušší vzácnou Madeiru, jež asi po deseti letech vytváří nadmíru komplexní a elegantní buket, který v průběhu dalších desetiletí získává na subtilnosti a jemnosti.
  • Terrantez: Od legendární pohromy způsobené révokazem téměř vymizelá révová odrůda. Dochovala se velmi vzácně stará vína, neuvěřitelně jemná a s dlouhou životností.
  • Verdelho: Této rozšířené, brzy zrající odrůdě se daří i na severní straně. Dává polosuché víno madeira s decentní sladkostí a jemnými kyselinami, které po dlouhém zrání vyvíjí příchuť jodu a pražení.

 

Není madeira jako madeira


Ani Atlantik neochránil ostrov Madeiru před nebezpečným révokazem. Tito nenasytní škůdci odvedli i zde svou práci a zničili veškeré hodnotné révové odrůdy. Místní rolníci volili při opětném vysazování vinic, a to z úsporných důvodů, cenově nejvýhodnější řešení, spočívající ve výsadbě hybridů nebo odrůdy Negra Mole.

Víno madeira se vyrábí v tancích postupem estufa. Kvalitativně na nejnižší úrovni Madeiry je tři roky staré víno Finest. Nápis Reserve označuje pětiletá, zčásti v sudech vyzrálá vína. Víno Special Reserve nebo 10 years old se většinou zakládá na ušlechtilých odrůdách a vyzrávalo nejméně 10 let v sudech, v případě 15 let zrání se na etiketě objeví 15 years old nebo Extra Reserve. Vintages neboli ročníková vína představují jakostní špičku. Stárnou minimálně dvacet let v sudech pipe a následně jsou uložena ještě dva roky v lahvi.


 

O produktech

01.01.2024